Qigong tijdens de lente – Hout element

De bewegingen zijn gericht op het reinigen en het loslaten van de oude energie. Maar ook om alle ideeën, plannen die je hebt zitten broeden tot uiting te laten komen. Of, de ruimte te geven zodat ze zich laten zien. Meridianen die hiervan onderdeel zijn zijn de nier- en blaasmeridiaan, en ook milt- en maagmeridiaan. En alvast een tikje geven aan de lever- en galblaasmeridiaan. Deze meridianen horen bij het element hout, het voorjaar, de lente.

Kijk naar buiten en je ziet de krokussen, sneeuwklokjes, narcissen en allerlei groens boven de grond uitkomen. Je ruikt de frisse voorjaarslucht. Alle ideeën, plannen die je tijdens de rust van de winter hebt bedacht, gebroed, mogen boven de grond uitkomen en ontwikkelt worden. De naar boven en naar buiten gerichte natuur helpt je daarin een handje.

Ogen

Het zintuig waarmee je heel bewust kunt observeren zijn je ogen. Je ogen horen bij het houtelement, en de kleur groen. De galblaasmeridiaan loopt aan de buitenzijde van je ogen.

Met je ogen observeer je wat buiten je om plaatsvindt maar ook kun je van binnen waarnemen wat er diep van binnen jou leeft. Je kunt zeggen dat je zowel een uiterlijk oog als een innerlijk oog hebt, dus zowel Yang als Yin. Hiermee ben je in staat om zowel je eigen innerlijk als dat wat er buiten je om gebeurt in het oog houden, te observeren. Als je dit plaatst in de Chinese vijf elementenleer, dan komt uit deze balans ‘geduld en vriendelijkheid’ voort.

Gewrichten, spieren en pezen

De kracht en souplesse van je gewrichten, daar zijn de lever- en galblaasmeridiaan verantwoordelijk voor. Vergelijk het met het voorjaar, de kracht en souplesse van de verse takken van de bomen en de struiken in de lente. Hierdoor kunnen ze de voorjaarsstormen overleven. Deze souplesse van je lichaam heeft ook betrekking op je mentale en geestelijke toestand. Kijk maar een hoe je mee kunt buigen met de toestand in je directe- en indirecte omgeving. Hoeveel ben jij in balans met energiestroom die bij de organen van het Hout element horen?

Qigong oefeningen zijn gericht op:

  • Goed geworteld zijn, zodat je blijft staan
  • Observeren met je oog, zowel naar buiten als naar binnen
  • Oefeningen om je Lever- en Galblaasmeridiaan te ondersteunen en versterken
  • Oefeningen voor je gewrichten, banden en pezen, flexibiliteit

Qigong subtiel-zacht-heerlijk om te beoefenen

Lekker buiten trainen? Binnenkort start ik de voorjaars Qigong training. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur een email aan info@dewegnaarbalans.nl. Lijkt me leuk!