7 Tips om je voor te bereiden op Koning Winter.

Van de herfst naar de winter

Tijdens de herfstperiode trekt de energie zich terug. De blaadjes vallen van de bomen en de planten sterven af. In het najaar keren we ons meer naar binnen en daardoor komen andere processen in ons lichaam aan de beurt. We maken nu gebruik van het vermogen om ervaringen te consolideren, ontplooien een goede zelfreflectie,  ons het aangenaam te maken voor de winter, en om een positieve levenshouding te hebben. Mensen die een goede metaalenergie hebben, een sterke longenergie, zijn praktisch, stabiel en positief ingesteld.

We merken dat de dagen echt korter zijn geworden, het is wintertijd en het wordt steeds vroeger donker. Hierdoor keren we ons ook meer naar binnen. De gordijnen gaan weer dicht en de open haard en kaarsen gaan aan. We kunnen genieten van de stilte en kijken terug op een mooie, lange zomer.

Loslaten zowel lichamelijk als mentaal

Metaalenergie heerst over de longen en de darmen. Het evenwicht tussen opname en uitscheiding is belangrijk. Opname door het inademen van zuurstof en het eten van voedsel en drinken van vloeistof. De uitscheiding gebeurt door uit te ademen en de stoelgang. De huid speelt ook een rol. Deze drie vormen een verbinding tussen de buitenwereld en binnenwereld. De longen nemen zuurstof op en scheiden kooldioxide af. De dikke darm absorbeert water, vitaminen, mineralen, verzamelt de onbruikbare stoffen en scheidt die uit. Het gaat om loslaten, zowel lichamelijk als mentaal. Datgene dat niets meer oplevert, uitgeput is, wordt losgelaten. Het waardevolle blijft behouden.

Adem frisse lucht in tijdens een stevige wandeling

De longen zijn belangrijk voor de zuurstofvoorziening van het bloed door het hele lichaam, en ook de hersenen. Een sterke longenergie beschermt tegen emotionele uitbarstingen. Een goede zuurstofopname door de longen betekent genoeg zuurstof hebben om helder te kunnen denken. Bij een zwakke ademhaling kan sneller een depressief gevoel ontstaan. Wanneer je een actieve buikademhaling hebt kan je jezelf helemaal vullen met lucht en ook weer goed uitademen.

Acupunctuur, Qigong en  voeding

Een verstoorde metaalenergie uit zich in: verkoudheid, griep, vermoeidheid, constipatie, besluiteloosheid, dingen te serieus nemen, sneller verdrietig worden, lusteloosheid.
Langdurige verdriet kan de longenergie beschadigen. En omgekeerd roept een zwakke longenergie ook verdriet op. Met acupunctuur, Qigong en voeding kun je de verzwakte longenergie weer herstellen.

De 7 tips

Volgens de Chinese geneeskunde is het belangrijk te leven volgens de seizoenen om optimale gezondheid te bereiken. 
De herfst wordt geassocieerd met het Metaal element, de Longen en de Dikke Darm. 
Dit is de reden dat o.a. klachten aan de luchtwegen meer opspelen in dit seizoen.

 1. Bescherm je hoofd en nek
  Omdat het zoveel nare verkoudheden en griep kan voorkomen, nog een keer! Bescherm je hoofd en nek dus altijd met een shawl of zet je kraag goed omhoog. Zelfs als je maar even naar buiten gaat!
 2. Was vaker je handen
  Omdat het kouder wordt zijn we meer binnen en wordt er ook minder gelucht. Huizen, kantoren en scholen kunnen zo een broedplaats van ziektekiemen worden. Zet dus regelmatig de ramen open en was vaker je handen om die belasting op je systeem te verminderen.
 3. Qigong oefening
  Denken en piekeren verzwakken de miltenergie. Dus als je meer weerstand wilt dan zal je toch echt die bovenkamer eens rust moeten geven. Begin eens met 3x daags een kwartiertje. Neem een lekker kopje thee of ga buiten een frisse neus halen en neem een piekerpauze. Iedere gedachte die binnenkomt stuur je er liefdevol maar resoluut weer uit.
 4. Voedingsadvies
  Eet soep, suddergerechten en stoofschotels en vermijd koud voedsel en koude dranken, dus geen salades.
  Gebruik “scherp” voedsel. Scherp voedsel wordt  in de Chinese geneeswijze geassocieerd worden met de Longen. De scherpe smaak is verspreidend, dat is juist de tegenovergestelde beweging van de herfst, waarin de beweging naar binnen gericht is. Je kunt kiezen uit o.a. knoflook, gember, knolraap, witte peper, kool, gember, mierikswortel, radijsachtigen, mosterdzaad, prei, waterkers, peterselie, of sterrekers en uien.
  Om het Metaal-element goed te laten stromen is het verstandig om veel (warm) te drinken.
  De scherpte “ maakt los” ; dat is nodig om het eventuele overschot van de zomer weg te werken. Het scheidt zo het zuivere van het onzuivere.
  Je kunt  de Longen en Dikke Darm helpen door te kiezen uit de volgende voedingsmiddelen: peren, radijsjes, bloemkool en andere (gekookte en/of geroerbakte) kool
  Vermijd slijmvormende voedingsmiddelen zoals suiker, melkproducten en bewerkt voedsel,  vooral als je een “ kou” voelt aankomen.
  Eet zoveel mogelijk vers. Zeker na deze lange zomer is er veel vers fruit en groente verkrijgbaar. Geniet daar zoveel mogelijk van.
 5. Houd onderrug en voeten lekker warm
  Naast de miltenergie doe je er goed aan om je nierenergie te verzorgen. Daar zit namelijk je reserve energie en daar moet je zuinig op zijn. Bv. door je onderrug en voeten altijd warm te houden. Gefietst in de regen? Meteen broek en sokken uit en droge kleding aantrekken. Een kruik tegen de onderrug doet ook goed!
 6. Opruimen
  De tijd van bloei is voorbij en het is nu tijd voor loslaten, opruimen en voorbereiden op de bezinning van de winter. Wat heb jij nog op te ruimen voordat je de winter in kan? Voordat je je terug kan trekken om nieuwe ideeën te vormen? Fysiek, emotioneel en praktisch gezien. Luister naar je lichaam en naar de natuur.
 We gaan naar de winter. Een tijd van terugtrekken, voorraden opbouwen en uitrusten. Het is niet voor niets steeds vroeger donker. Ga daarin mee: ga wat eerder naar bed, slaap wat meer, doe rustiger aan. Lekker cocoonen!
 7. Heb je toch een verkoudheid te pakken? Neem rust!!!
  Was je weerstand toch te laag en bemerk je de eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals bouillon.
  Heel belangrijk: neem rust!!!
 Als je nu geen rust neemt en je systeem de kans geeft de aanvallers te verstoten en bij te tanken, dan zal je het later erger voor je kiezen krijgen. Misschien in een totaal andere vorm, maar het gebeurt. Het is ook niet erg om 1 of 2 keer per jaar verkouden te zijn of griep te hebben. Het geeft je lichaam de kans om op te ruimen en je immuunsysteem op te peppen. En het is ook een manier om je te dwingen meer rust te nemen en bij te tanken … dan was het blijkbaar nodig.